Съюзът на учените – Клон Плевен отбеляза Деня на народните будители с тържествено събрание на 30 октомври 2023 г.

Съюзът на учените – Клон Плевен отбеляза Деня на народните будители с тържествено събрание на 30 октомври 2023 г.

 

 

 

 

 

 

 

                           Г-жа Т. Илиева                                                                         д-р М. Кирниколова

В навечерието на Деня на народните будители Съюзът на учените – Клон Плевен по традиция отбеляза празника с тържествено събрание.

Домакин на събитието беше Художествена галерия „Дарение на Светлин Русев“. Тържеството в чест на 1 ноември започна със слово на г-жа Таня Илиева, директор на ОУ „Валери Петров“ и член на СУБ, която подчерта: „На тази дата свеждаме глави пред тези, които завещаха на бъдещите поколения стремеж към знание, будност и национално самочувствие. Да си спомним за някои от бележитите плевенчани, допринесли за духовното израстване на града ни. Акад. Юрдан Трифонов– дарител и голям родолюбец, историк и фолклорист. Юрдан Трифонов извършва най-сериозните и задълбочени граматически изследвания, отпечатани през първото десетилетие на двайсети век.  Петър Ненков – човекът, който прави известен Плевен с библиотеката. Анастасия Димитрова – първата българска учителка, допринесла за вписването на града ни в златните страници на българската история. Тодор Табаков – кметът, построил най-много училища в Плевен. Иван Миндиликов, кмет на Плевен, чиито думи „Плевен и над всичко Плевен“ се превръщат от предизборен лозунг в смисъл и цел на цялата му дейност.“

В края на своето слово г-жа Илиева припомни думите на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“

Поздрав към членовете на СУБ – Клон Плевен поднесоха учениците от II „a“ и II „б“ класове на училище „Валери Петров“, с класни ръководители Милена Георгиева и Весела Златева и учители в групи за целодневна организация – Камен Кинчев и Вилизар Неделчев:https://www.youtube.com/watch?v=waY6CmJYHbw&t=8s.

Председателят на Дружество „Краезнание“ Петко Дилков представи книгата на Деян Белчев „Първи книжовници и просветители от Плевенския край“, плод на дългогодишните изследванията на автора на огромно количество автентични материали.

Тържеството завърши с музикален поздрав – изпълнение на пиано, поднесен от гл. ас. Милена Кирниколова, д.п., член на СУБ, преподавател в Медицински университет – Плевен, факултет „Обществено здраве“.

Материала предостави доц. Теодора Вълова, д.п.,

зам.-председател на СУБ – Клон Плевен